Ootjes fietsroute 1

‘Ontdek typische Noord Hollandse dorpen’

Scharwoude | Edam | Volendam

Of het in 922 genoemde Atgereswere of het in 1292 genoemde Asthusa Minora de oorsprong is van Oosthuizen zal wel altijd een raadsel blijven. Ook van Beets is weinig bekend over de geschiedenis, al is rond 1360 waarschijnlijk de eerste stenen kerk er gebouwd. De kerk van Scharwoude verdween in 1375 met dorp en al in de Zuiderzee en dat was niet de enige keer. Het dorp zoals het nu is ontstond pas in 1854. Grosthuizen betekent eigenlijk niets anders dan Groot Oosthuizen, terwijl Avenhorn tot 1494 Lutticdrecht heette. Schardam wordt in 1319 voor het eerst vermeld als Scaderdam en speelt al honderden jaren een rol van betekenis in de waterhuishouding van Noord-Holland.

Het historische Edam kreeg in 1357 stadsrechten van Graaf Willem, vooral uit eigenbelang tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Volendam, oorspronkelijk Follendam, mag dan wel groter zijn dan Edam, het is nog steeds een dorp. Een dorp waarvan de inwoners zich qua gebruiken onderscheiden van de rest van Nederland en daarmee Volendam op de toeristische kaart zetten. Bijkomen van deze historische ontdekkingsreis doe je het allerbeste onder het genot van een ambachtelijke pannenkoek bij Pannenkoekenhuis Ootje Konkel in Scharwoude. Geniet van deze fietsroute en eet smakelijk!

Klik hier!

0
Aantal km’s
0
Kcal
0
minuten
0
elektrische fiets

Ootjes fietsroute 2

‘Polderkolder tussen de Beemster en de Zuiderzee’

Middenbeemster | Beets | Scharwoude

Een schitterend stukje Noord-Holland met verschillende landschappen. Een deel van de route gaat langs de rechte kanalen en het kenmerkende polderlandschap van de Beemster. Het andere deel van de route is heel anders: je kronkelt daar langs de Schermerringvaart. Deze ringvaart mondt, via een vertakking naar de Beemsteringvaart, uit in de voormalige Zuiderzee bij Schardam. Tussen Schardam en Scharwoude raden wij je aan om af te stappen en je fiets te parkeren bij Pannenkoekenhuis Ootje Konkel. Hier kun je genieten van meest overheerlijke en ambachtelijke pannenkoeken.

Klik hier!

0
Aantal km’s
0
Kcal
0
minuten
0
elektrische fiets
Wij scoren een 9.0 uit 10 van 343 recensies.
Review scoreReview scoreReview scoreReview score

Coby van Elsdingen schreef op 7 augustus 2021:

We hebben genoten! Kinderparadijs en top sfeer en bediening! Zeker voor herhaling vatbaar. Mijn kleindochter had het op haar “ vakantie to do lijstje” eten bij Ootje Konkel! En de extra versiering omdat ze haar A diploma had gehaald was helemaal top! Dank jullie wel!

Wij scoren een 4.4 uit 5 van 529 recensies.
Review scoreReview scoreReview scoreReview score

Juf A. schreef op 3 augustus 2021:

Een geweldig restaurant, mooie locatie, gezellig ingericht, vriendelijk personeel, aandacht voor een jarige (slinger, ballonnen en vuurwerk) en wat zeker een pluim waard is: gluten- en koemelkvrije pannenkoeken die héérlijk smaakten (zelfs keuze uit ijs – sorbetijs)! Grote complimenten… jammer dat we hier niet in de buurt wonen, want anders kwamen we hier zeker terug!

Wij scoren een 5 uit 5 van 141 recensies.
Review scoreReview scoreReview scoreReview score

Gerard van Hulzen schreef op 4 juli 2021:

Relaxte sfeer, mooie menukaart en vriendelijk personeel.